neděle 14. července 2013

Jiny kraj, jiny mrav...aneb Roman se nestaci divit

Tak  konecne je moznost napsat par radek a poznatku z cest. Kdyz nas Barca s Luckou dovezly na letiste (za coz jim jeste jednou dekujeme) a vybavily nas povinnou vybavou (velkym panakem na cestu a kamaradem Krtkem, ktery nas vsude doprovazi) mohli jsme vyrazit za dobrodruzstvim do Kanady. Nazev zeme  puvodne odvozeny od slova “Kanata” z jazyka Irokezu znamena “skupina chatrci,osada”. Let trval neco pres 14 hodin a po pohovoru v Motrealu na imigracnim jsem dorazili do Toronta. Tam nas uz ocekavali stryckove Petr a Mirek a odvezli autem do mesta Hamilton v provincii Ontario, kde budeme spolecne rok zit. Po par dnech  jsme oba nastoupili do prace, takze prozatim pres tyden nezbyva moc casu a tesime se na kazdy nasledujici vikend.
Hamilton lezi mezi  mesty Toronto a Niagara Falls, zije tu neco pres 520 tisic obyvatel zastoupenych narodnostmi celeho sveta. Mesto je takove zasle, rozhodne nepatri mezi ty hezci, prevazuje rodinna vystavba jen u centra je nekolik vysokych panelaku, takze to na nas nepusobi jako velike mesto. Lezi u jezera Ontario jehoz jmeno je odvozene z jazyka Irokezu a znamena “nadherne jezero, jiskriva voda”. Na to, ze neni nejvetsi, pripada nam obrovitanske…obcas je videt az do Toronta, coz je cca 70 km.
Co se pozemni komunikace tyce je vse reseno do ctverce a veskera mesta lezi na 8 proudovych dalnicich. Hodne nas zaujala silnicni pravidla a to, ze pokud neni svetelna krizovatka ci jina dopravni znacka, byva ze vsech ctyr smeru stopka. No a kdo pojede prvni? Preci ten, kdo prvni prijel. A kdyz si nevite rady, tak vam ukazou. Anebo odbocovani do prava na cervenou…pokud nic nejede je povoleno, aby se nezdrzoval provoz. A ono to opravdu funguje a kazdy tato pravidla respektuje!
Musime si zvykat, ze pojmy jako napriklad slovo “kousek”  nebo “malo” ma podstatne jiny vyznam nez v Cechach. Kousek  tady znamena vzdalenost na kilometry a bez auta se tu nikdo nehne. Pochopitelne  tu jezdi i mestska hromadna doprava, ale jen autobusy, tramvaje jsou v planu nekolika let. Na druhou stranu autobusove zastavky jsou kazdych 200 metru, takze to chvili trva nez se nekam dostanete. A slovo malo…co k tomu dodat J Napriklad mala polevka ve vietnamske restauraci je misa pro triclennou rodinu.  Kdyz to prede mne postavili, dopredu jsem vedel, ze je to marny J Co se jidla tyce, krome hamburgeru  je tu spousty vietnamskych, cinskych,indickych restauraci a pochopitelne i mnoho “all you can eat”  neboli snez kolik chces. Je toho tolik, ze specialni clanek o jidle nechame napriste.
Krome toho, ze se stale divime vecem , ktere tu jsou zcela bezne (v Cechach o tom muzeme jenom snit) jsou prvni dojmy urcite pozitivni. Lide tu jsou v pohode, nikdo nic a nikoho neresi, chovaji se mile a za vse dekuji. Snad to jednou dojde i k nam.